Opakowania gastronomiczne ekologiczne

Ekologiczne opakowania to rozwiązanie, które coraz częściej pojawia się na rynku gastronomicznym. Wykonane z materiałów, które są w pełni biodegradowalne, mogą być wykorzystane ponownie, a także są lepsze dla środowiska naturalnego, ponieważ nie powodują trwałego zanieczyszczenia. Dodatkowo dzięki swojej specyfikacji są o wiele trwalsze niż tradycyjne plastikowe opakowania. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej na temat ekologicznych opakowań gastronomicznych.

Naturalne opakowania gastronomiczne na wynos

Standardowe pudełka do pakowania jedzenia na wynos, najczęściej są produkowane z plastiku bądź innych tworzyw sztucznych. Przez co ilość zanieczyszczeń, jakie pojawia się w ekosystemie, stale rośnie. Dlatego warto zdecydować się na ekologiczne rozwiązania, które można poddawać recyklingowi lub biodegradacji.

Opakowania gastronomiczne ekologiczne na wynos, mogą występować pod wieloma kształtami i rozmiarami, a ich zastosowanie jest niezwykle praktyczne. Dobrym tego przykładem są pojemniki z trzciny cukrowej. W odróżnieniu od plastiku trzcina cukrowa jest w pełni biodegradowalna i bezpieczna nie tylko dla otoczenia, ale również dla zdrowia. Ponadto ma bardzo dobre właściwości termiczne oraz nie koliduje w kontakcie z żywnością. Kolejnym rozwiązaniem mogą być papierowe opakowania na jedzenie. Wykonane z recyklingowego papieru i mączki kukurydzianej charakteryzują się większą wytrzymałością niż standardowe pojemniki, a przy tym nie zawierają w sobie mikroplastiku.

Co ze sztućcami, które powinno dołączać się wraz z opakowaniem? 

Na to też jest świetne rozwiązanie! Sztućce z pestek awokado. Posiadają wysoką tolerancję na skrajne temperatury, a w dodatku ulegają całkowitemu rozkładowi w ciągu 240 dni.

Ekologiczne opakowania gastronomiczne, które możesz zjeść

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej gastronomii innowacyjne, a przy tym niezwykle ekologiczne rozwiązania wypróbuj jadalne naczynia. Wyprodukowane z otrąb pszennych lub ciasta chlebowego kubki i miski nie tylko spełnią swoją użytkową funkcję, ale również mogą stanowić smaczny deser, który dostarczy do Twojego organizmu solidną porcję błonnika. Takie rozwiązanie na pewno zostanie zauważone i docenione przez wielu klientów.