avocado

Tłuszcz jest jednym z głównych składników odżywczych, który musimy dostarczać do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jest wykorzystywany jako składnik budujący i odnawiający komórki i tkanki, a także jako źródło energii dla naszego organizmu. Jeden gram tłuszczu, dostarcza nam 9 kcal. Tłuszcze różnią się zarówno pochodzeniem (tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne), jak i zawartością kwasów tłuszczowych (nasycone, nienasycone, w tym jedno- i wielonienasycone). Co jeszcze musimy wiedzieć o zdrowym i szkodliwym tłuszczu?

Zdrowe tłuszcze – co warto nich wiedzieć?

Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych dostających się do naszego organizmu wraz z pożywieniem jest niezbędna do utrzymania równowagi procesów hormonalnych, metabolicznych i innych procesów biologicznych. Znajdujące się kwasach tłuszczowych fosfolipidy zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Optymalna ilość tłuszczów w pożywieniu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu lipidów i produkcji hormonów komórkowych. Witamina A odpowiada za funkcjonowanie wzroku i wzrost tkanek w organizmie, Witamina D pozwala na utrzymanie prawidłowego metabolizmu fosforowo-wapniowy, natomiast witamina E jest uważana za jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana, możemy skorzystać z usług catering dietetyczny Przemyśl. Dieta pudełkowa może obejmować jeden, dwa lub więcej zdrowych posiłków, które są jednocześnie bardzo smaczne. Z cateringiem dietetycznym zdrowe odżywanie nie jest nudne oraz monotonne.

Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza Omega-3, będziemy mogli zmniejszyć ryzyko pojawienia się zakrzepów w organizmie oraz zwiększymy wrażliwość wątroby na insulinę, co jest bardzo pożądanym zjawiskiem. Dieta jest zbilansowana, jeżeli dostarczamy zarówno tłuszcze, jak i węglowodany i białka. Dieta pudełkowa może bardzo znacząco ułatwić nam nasze zadanie. Tłuszcze powinny stanowić ok. 20-30% dostarczanych kalorii, węglowodany ok. 50-60%, natomiast białka 15-25% kalorii. Zdrowe tłuszcze możemy pozyskać z następujących produktów: tłuste ryby, orzechy, oleje roślinne, masło orzechowe, awokado, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, nasiona i pestki. Z drugiej strony musimy uważać na to, aby w naszej diecie nie znajdowało się zbyt dużej ilości tłuszczy trans, które bardzo negatywnie wpływają na nasz organizm. Powinniśmy również pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu źródeł pozostałych składników odżywczych.