Młodzi kucharze przywracają smaki Kresów - konkurs „Historyczna kuchnia kresowa” w Przemyślu

2 min czytania
Młodzi kucharze przywracają smaki Kresów - konkurs „Historyczna kuchnia kresowa” w Przemyślu

Festiwalowy ruch w Przemyślu przyciągnął młode talenty z branży gastronomicznej - Centrum Kulturalne Przemyśl zorganizowało konkurs, który zamienił tradycyjne receptury w pole kulinarnej gry. Wydarzenie odbyło się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2025 i postawiło na łączenie historii z nowoczesnością.

  • Zobaczyć, jak dawne przepisy ożywają na talerzach - „Historyczna kuchnia kresowa” pokazuje przemianę receptury
  • Ocenić pracę młodzieży i docenić lokalne produkty - jury podkreśla edukacyjny wymiar konkursu
  • Przypomnieć, kto przyjechał i skąd wzięły się talenty - lista szkół uczestniczących

Zobaczyć, jak dawne przepisy ożywają na talerzach - „Historyczna kuchnia kresowa” pokazuje przemianę receptury

Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych, którzy wcześniej uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez edukatorów z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zadaniem zespołów było przygotowanie autorskich interpretacji historycznej potrawy - bazującej na przepisie Stanisława Czarnieckiego zatytułowanym “ptaki bez kości z łodygą, musztardą z wiśni i kondymentami” - i pokazanie, jak dziedzictwo kulinarne może funkcjonować dziś. 😋🍒

Ocenić pracę młodzieży i docenić lokalne produkty - jury podkreśla edukacyjny wymiar konkursu

Jury konkursu - Norbert Sokołowski i Marcin Chmieliński - chwaliło uczestników za przygotowanie merytoryczne i organizację pracy.

„Młodzież wykazała się wyjątkowym przygotowaniem merytorycznym i praktycznym. Na szczególne uznanie zasługuje doskonała organizacja pracy, umiejętność pracy zespołowej oraz świadome wykorzystanie lokalnych produktów, które podkreśliły regionalny charakter potraw. Wysoki poziom wiedzy o historii kuchni polskiej oraz profesjonalne podejście uczestników oraz zaangażowanie zarówno uczniów jak i nauczycieli sprawiły, że konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i stanowił cenne doświadczenie edukacyjne dla wszystkich zaangażowanych.” - Norbert Sokołowski i Marcin Chmieliński

Organizatorem konkursu było Centrum Kulturalne w Przemyślu wspólnie z Gminą Lubaczów i Województwem Podkarpackim. 😊

Przypomnieć, kto przyjechał i skąd wzięły się talenty - lista szkół uczestniczących

W konkursie wzięły udział drużyny z następujących szkół gastronomicznych:

  • Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku im. Króla Jana III Sobieskiego
  • Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu
  • Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Oleszycach
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adama Mickiewicza w Radymnie
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
  • Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku

Wydarzenie miało charakter zarówno konkursowy, jak i edukacyjny - pokazując, że odzyskiwanie historycznych smaków to także inwestycja w przyszłe pokolenia kucharzy. 👩‍🍳👨‍🍳

Materiały z konkursu, w tym protokół jury i zdjęcia z wydarzenia, zostały udostępnione przez organizatorów.

na podstawie: CK Przemyśl.

Autor: krystian