Jak odpowiednio zaprojektować kuchnię? - praktyczne wskazówki!

Kuchnia ma do spełnienia dwie najważniejsze kwestie, czyli praktyczną oraz estetyczną. Coraz częściej życie przenosi się do kuchni, ponieważ dzieje się tam o wiele więcej. Dobrze zaprojektowana kuchnia pozwoli na komfortowe przygotowywanie potraw, a dostateczna ilość miejsca pozwoli na przygotowanie bardziej skomplikowanych potraw. Na co zwrócić uwagę, projektując kuchnie?

Zaprojektowanie kuchni – czy to takie trudne?

Samodzielne projektowanie pomieszczenia, z pewnością daje dużo frajdy, jednak osoba początkująca może popełnić dużo błędów, co może odbić się na estetyce i funkcjonalności. Warto do takich zadań wynająć specjalistę, który szybko przedstawi pomysły oraz inspiracje dopasowane do Twojego gustu.

Jeśli jednak podchodzisz do tego zadania samodzielnie, weź w rękę metr i zacznij mierzyć! Odpowiednie rozmieszczenie sprzętów AGD, zachowanie odległości, czy też po prostu dopasowanie danego urządzenia do miejsca jest bardzo ważne i będzie miało znaczny wpływ na stylistkę całego pomieszczenia. Najwygodniejsze szafki muszą mieć 60 cm głębokości, pozwala to na zmieszczenie wszystkich akcesoriów potrzebnych do przygotowania potraw.

Odpowiednie strefy, czyli klucz do sukcesu!

Warto podzielić kuchnie na odpowiednie strefy, pomoże to w odpowiednim przemieszczaniu się po kuchni.

  • Strefa sucha – należy tam umieść półki, w których będziesz przechowywał produkty suche, urządzenia, takie jak lodówka powinny znaleźć się zaraz obok.
  • Strefa mokra – w tym miejscu będzie zlewozmywak oraz zmywarka. Będzie to świetne miejsce do składowania brudnych naczyń oraz w odpowiedniej odległości powinno znaleźć się miejsce do suszenia naczyń.
  • Strefa do przygotowywania dań – w tym przypadku warto zadbać o odpowiednią ilość miejsca, przygotowanie mięsa, czy też pierogów wymaga przestrzeni.
  • Strefa do pieczenia i gotowania – w tej strefie znajdzie się piekarnik oraz mikrofala. Wszystko to pozwoli Ci sprawnie przyrządzić posiłki, a przy tym oszczędzi nerwów i irytacji.

Warto też pomyśleć o małych akcesoriach, są to szczegóły, jednak na pewno sprawią, że będziesz czuł się swobodniej. Podwieszane półki na ścianie spełnią swoją funkcję do przechowywania przypraw. Sięgnięcie ręką po widoczne przyprawy, będzie bardzo pomocne. Po prostu nie musisz nerwów poszukiwać produktów w szafce.

Projekt kuchni jest nie lada wyzwaniem, więc warto wcześniej przygotować sobie odpowiedni harmonogram i spis urządzeń, jakie chcesz umieścić w swoim warsztacie kulinarnym. Czasem też pomocna będzie rada specjalisty. Więcej znajdziesz na blogu: https://wnetrzena5.pl/