Antyoksydanty, doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami i są ich naturalnym wrogiem – ich działanie je neutralizuje oraz hamuje. Przeciwutleniacze występują w dwóch postaciach, jako egzogenne oraz endogenne. Pierwsze z nich to enzymy produkowane przez nasz organizm, drugie zaś znajdują się w pożywieniu – głównie w warzywach i owocach.

Niezliczona ilość przeróżnych badań potwierdza, że kiedy spożywamy antyoksydanty stres oksydacyjny jest znacznie redukowany, stąd też maleje ryzyko zachorowanie na przypadłości, które tego dotyczą. Udowodnione zostało także to, że regularne jedzenie warzyw i owoców, które bogate są w przeciwutleniacze, będzie widocznie niwelować ryzyko przedwczesnej śmierci.

Z punktu widzenia sportowców…

Nie od dziś wiadomo, że antyoksydanty doskonale wpływają na tych którzy zajmują się sportami wytrzymałościowymi. Naturalne antyoksydanty możemy znaleźć we wszystkich warzywach i owocach, które mają intensywną barwę. Będą to np. wiśnie, które posiadają bardzo dużo antocyjanów działających przeciwzapalnie.

Jeżeli zatem borykamy się z problemami ze stawami, najlepiej spożywać wiśnię bądź wiśniowy sok. Co więcej, wyniki badań dowiodły, że jedzenie wiśni przed biegiem w maratonie sprawia, że wyniki sportowców są lepsze. Badanie trwało pięć dni, a skutkiem był brak uszkodzeń mięśni oraz stanów zapalnych. Ci, którzy przyjmowali placebo, mieli w tym aspekcie o wiele gorsze wyniki. Przeciwutleniacze w żywności, dają też szansę sprawniejszej regeneracji dla mięśni.

Pomidory to podstawa diety

Okazuje się, że pomidory bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Podobnie jak sok z wiśni, ten z pomidorów również bogaty jest w antyoksydanty, a dokładnie w likopen i beta-karoten. Działanie jest o wiele mocniejsze niż w wypadku samych pomidorów. Dowiedziono też, że sok z pomidorów redukuje stres oksydacyjny, a zwłaszcza po odbyciu intensywnego treningu.

Przeprowadzono eksperyment, w którym sportowcy zamienili napoje izotoniczne na sok pomidorowy. Po dwóch miesiącach spożywania soku w trakcie treningów oraz po nich, okazało się, że zredukowana została ilość marketów, które wskazywałby na wszelkie uszkodzenia mięśni oraz jakiekolwiek stany zapalne.

Idealna dieta dla sportowców

Wyżej opisane kwestie, powinny być bardzo istotne dla każdego sportowca, gdyż napoje chemiczne warto zastąpić sokami naturalnymi. Jeżeli dieta jest odpowiednio zbilansowana, ich właściwości będą mogły być maksymalnie wykorzystane. Najlepiej kiedy dieta ta, bogata jest we wspomniane antyoksydanty, które spotkamy też w rybach, mleku, a także w orzechach.

Tabletki nie okażą się lepsze…

W czasie treningów, nasz organizm produkuje wolne rodniki, które doprowadzają do zmęczenia i uszkodzeń tkanki mięśniowej, ale jednocześnie też pobudzają do tego, aby organizm sam bronił się przed ich działaniem. Dzięki temu, mięśnie uodparniają się na działanie wolnych rodników. Spożywając suplementy, które zawierają antyoksydanty, ten proces może zostać zahamowany. Spora liczba badań potwierdza, że wszyscy sportowcy, którzy mierzą się w wytrzymałościowych dyscyplinach, tego typu suplementy wyrządzają więcej krzywdy niż pomagają.

Kilka istotnych informacji

Wiele współczesnych badań prowadzonych na antyoksydantach dowiodły, że wiele antyoksydantów, które są nam dobrze znane, w rzeczywistości są też toksynami sprawiającymi, że u roślin występuje kwaśny bądź gorzki smak.

Co więcej, kiedy rośliny jeszcze żyją, antyoksydanty odpowiedzialne są za ich ochronę przed szkodnikami. W naszym ciele, przeciwutleniacze prowadzą do niewielkich stresowych reakcji. W tym momencie, organizm przyswaja ten bodziec, po czym przygotowuje się na działanie wolnych rodników, które może nastąpić później. Skuteczna walka z wolnymi rodnikami, zakłada stosowanie diety, która jest bogata w produkty z antyoksydantami.

Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze – najważniejsze informacje