Kuchnia japońska cieszy się wyjątkowo dużym zainteresowaniem. Najpopularniejszą potrawą jest bez wątpienia sushi. Niemniej jednak, warto byłoby poznać także inne charakterystyczne dla tego wyspiarskiego kraju dania. Jak się bowiem okazuje, możemy skosztować wielu interesujących dań. Mowa tu nie tylko o potrawach na słono, ale również o przepysznych deserach, które podbiją niejedno podniebienie.
Kuchnia japońska - najważniejsze informacje
Kuchnia japońska słynie z wielu produktów. Na pierwszy plan wysuwają się jednak ryby, owoce morza oraz wodorosty. Nie sposób zaprzeczyć także temu, iż w tym wyspiarskim kraju spożywa się duże ilości warzyw. Popularny jest także ryż. Jeżeli chodzi o napoje, bardzo wielu Japończyków pije zieloną herbatę. Jak zaznaczono na wstępie, najpopularniejszą potrawą japońską jest sushi. Na szczęście, nie musimy wyjeżdżać do Japonii, aby skosztować tego wyjątkowego dania. Wypadałoby się jednak wybrać do dobrej restauracji, która przygotuje wspaniałe potrawy charakterystyczne dla tego kraju. Największy wybór dobrych restauracji japońskich będziemy mieli w dużych i prężnie rozwijających się miastach. Godne uwagi będzie sushi w Warszawie, o ile rzecz jasna odwiedzamy akurat stolicę. Wariantów sushi jest naprawdę mnóstwo. Przeważnie jednak znajdziemy w nim ryż, wodorosty oraz ryby. Sushi zwyczajowo podaje się z różnymi sosami.
Poznaj dango, daifuku oraz okonomiyaki
Wśród bardzo popularnych dań kuchni japońskiej wyróżnić można także dango oraz daifuku. Jeżeli chodzi o dango, to nic innego jak kluski. Nie są one jednak wytwarzane z mąki pszennej. Do ich wykonania wykorzystuje się mąkę ryżową. Określa się ją mianem mochiko. Kluseczki ryżowe spożywa się bardzo często w towarzystwie zielonej herbaty. Warto zaznaczyć, że do dango panują zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki. W niektórych przypadkach kluseczki te podaje się ze słodką pastą azuki. Jeżeli chodzi zaś o daifuku, danie to również przygotowywane jest z mąki ryżowej. W Kraju Kwitnącej Wiśni spożywa się je najczęściej z dodatkiem miodu oraz syropu cukrowego. Ten przepyszny i słodki deser doskonale będzie się komponował z filiżanką gorzkiej kawy lub herbaty. Okonomiyaki to kolejna potrawa japońska, o której skosztowanie warto się pokusić. Danie to przybiera formę znanych nam wszystkim naleśników lub omletów. Można spożywać je zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami. Wybór dodatków jest więc zależny tylko i wyłącznie od preferencji osoby, która je jada. Przeważnie jednak, danie to jest spożywane w Japonii na słono. Nierzadko naleśniki takie nadziewa się kapustą, a także krewetkami. Wiele dań kuchni japońskiej z powodzeniem możemy wykonywać w domu. Nie znaczy to jednak, że nie możemy udać się do restauracji. Jeśli udamy się do restauracji, istnieje spore prawdopodobieństwo tego, że skosztujemy więcej niż jednej potrawy charakterystycznej dla Kraju Kwitnącej Wiśni. Oszczędzimy również czas, który musielibyśmy poświęcić na przygotowywanie potraw. Dania kuchni japońskiej są bowiem wymagające.